Natuursteen praktisch bekeken

Kalkstenen

AnrochterKalkstenen zijn sedimentgesteenten welke voor een groot deel uit calciumcarbonaat bestaan. Kenmerkend voor het uiterlijk zijn de aanwezigheid van fossielen of poriën. Kalkstenen zijn gemakkelijk te bewerken. Ondanks dat deze stenen relatief zacht zijn, zijn er voldoende voorbeelden van stenen die uitstekend geschikt zijn als bouwmateriaal. Het oppervlak van een kalksteen zal, wanneer deze buiten gebruikt wordt door verwering een typische patina vertonen.

In onze regio wordt vooral Arduin gebruikt als bouwsteen. De alternatieve term hardsteen duidt op de relatieve hardheid die de steen heeft door de aanwezigheid van koolstof.

Graniet

Graniet is in de natuursteenhandel een verzamelnaam voor metamorfe dieptegesteenten welke voor een groot deel uit kwarts bestaan. Hierdoor zijn deze gesteenten over het algemeen erg hard en slijtvast. Door de internationale handel zijn er tegenwoordig veel verschillende kleuren beschikbaar welke over de hele wereld worden gewonnen.

Marmer

Marmara marmer

Marmer is een metamorfe kalksteen, minder hard dan graniet maar met prachtige tekeningen en kleurenschakeringen. Buitengebruik wordt over het algemeen afgeraden daar de meeste marmers in Nederland snel vervuilen.

Basalt

Basalt is een gesteente dat onstaat wanneer lava snel afkoelt bij een vulkaanuitbarsting. Door de snelle krimp worden de typische zeshoekige zuilen gevormd. Wanneer er gasvorming optreed bij het stollen ontstaat er basaltlava, een variant met zeer veel porien. Basalt is slijtvast en vorstbestendig.

Natuursteen

Onbewerkte hardsteen platen

Arduin

Het meest gebruikte materiaal voor natuursteenwerken is hardsteen, ook wel arduin genoemd. Deze natuursteen wordt vooral in België gewonnen, maar de afzettingslaag komt ook in Ierland aan de oppervakte. Arduin is een kalksteen die ontstaan is door het bezinken van planten- en dierenresten. Hierdoor zijn er duidelijk fossielen zichtbaar die de steen een levendige uitstraling geven. Meer informatie over Arduin vindt u in dit Wikipedia-artikel en de website van de groeve van Henegouwen.